fredag 2 oktober 2015

Veckobrev vecka 40

På hemkunskapen har vi jobbat med jästexperiment. Vi gjorde en hypotes om vad som skulle hända. Vi blandade olika saker med jäst och vatten. I flaskan b hände det inget, där var bara jäst. I flaska c så blåstes ballongen upp lite, i den var det vatten, socker och jäst. 


Vi har tittat på ett inslag från Hela Sverige skramlar där Hans Rosling pratade om flyktingkrisen i Syrien. Vi har fått veta att Hans startade Läkare utan gränser och nu försöker han hjälpa Sverige att förstå hur allvarligt läget är. Tänk att innan inbördeskriget startade i Syrien så bodde det ca 24 miljoner invånare i Syrien. I Syrien har hälften flytt, alltså 12 miljoner och 12 miljoner lever kvar. Många svenskar tycker attSverige  tar emot för många flyktingar men vi tar endast emot ca 80 000 medans Libanon har tagit emot en miljon.


Maria åkte med grupp 2 i bussen och vi tog en bussgroupie, det var blått lyse i den bussen grupp två åkte i. Kirsten körde bil till Bureskolan. Maria tog kort med sin mobil både i bussen och på skolan som alla såg roliga ut på för det var blått och coolt. Och hon tog bilder på slöjden när de målade när de målade med filmjölk.

PS bilderna ligger på bloggen.


På slöjden gör vi lådor och en del grundmålar och en del filmjölksmålar. Man kan göra mönster med fingrarna och en pensel. Det finns olika färger, många använder blå och rödrosa. Det var roligt. Först fick vi övningsmåla.


På no:n jobbar vi med växter och djur. Just nu håller vi på med blommans livscykel och delar. Vi pratar o rötter, stjälken, blad och själva blomman. Vi har också jobbat med hur blommor sprider sig. Då lärde vi oss att de sprider sig med hjälp av bin och humlor. När bin och humlor landar på blomman fastnar polen, sen när de landar på nästa blomma trillar pollen av och blomman befruktas.


I torsdags testade de brandlarmet några gånger när vi åt. I onsdags intervjuade vi varandra två och två i klassen med att t ex fråga vad är ditt favoritställe. Vi har också haft bokprat i biblioteket om väldigt spännande böcker som är nya.


Natten till måndagen ,mellan fyra och fem var det månförmörkelse och sedan superblodmåne. Superblodmåne är när det både är supermåne och blodmåne samtidigt, supermåne är när månen blir 14 % större och 30% ljusare. Anledningen till att den blir större och ljusare är att månen kommer närmare jorden i sin omloppsbana. Blodmåne är när månen blir alldeles röd. Anlednigen till att det blir blodmåne trots att det är månförmörkelse beror på att jordens atmosfär böjer ljuset in i skuggan och då blir månen röd.


Elsa var uppe och fotade månen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar